diumenge, 2 de gener del 2011

Divendres, dia 17 de desembre de 2010 (Darrer dia abans Nadal)

Avui al final no he dut les nenes a classe. No tenien el dia i he pensat que seria millor deixar-les a casa tranquil·letes. Per sort no els hi havia dit res, perquè sinó després m’ho haurien dit segur. El que he pensat és que el que podria fer és comprar fang un dia i dur-lo a casa, per a que hi experimentin.

La classe d’avui ha constat de dues parts. En la primera hem modelat formes tridimensionals amb folis. D’una banda havíem de fer formes utilitzant només les mans com a eines i no usar tècniques de papiroflèxia. He fet tres petites “escultures”, si les podem anomenar així, ha ha!. Per la primera he usat formes geomètriques. El resultat ha estat com una mena de cúpula triangular. A la segona m’he atrevit a trencar el paper a mà i fer tires sense arribar a trencar del tot el foli. Després l’he enrotllat sobre sí mateix i m’ha quedat una forma que estaria entre una vareta màgica i un espanta sogres. Amb el tercer foli he fet també tires i les he intentat arrissar, fent com una mena de collar. Després na Carmen ens ha ensenyat una tècnica molt curiosa. A vegades ho havia vist i no sabia realment com es podia fer. Es tracta d’agafar un foli i doblar-lo per la meitat. Per la banda on es doblega fas uns talls horitzontals, tots de les mateixes mides, amb les tisores fins la meitat del paper. Després vas deixant una tira tal qual està i l’altra la doblegues just pel punt on has finalitzat el tall. Quan acabes de doblegar i obres el full has de col·locar les tires, de manera que unes van cap endins i unes altres cap enfora, aconseguint unes formes tridimensionals. A banda de tires rectes també varem experimentar què passava si les tallàvem irregulars. Així mateix na Carmen ens va fer veure que ho podíem fer amb qualsevol forma: cors, cases, persones, etc. La qüestió està en no passar-te amb el tall, ja que després la figura no aguantaria bé.
És molt interessant aquesta tècnica ja que et permet jugar amb formes molt diferents i pots usar-ho per a moltes manualitats.

M’he entretingut una estona cercant per la xarxa a veure què trobava sobre la tècnica de doblegar, retallar i crear figures amb paper. He trobat interessant una pàgina en la que es fa una distinció entre diferents conceptes que, per als no entesos, ens poden dur a confusió. Són els que explica a continuació:

Seguro que más de una vez te has entretenido doblando papel para formar figuras: pajaritas, aviones, barcos, etc. Al arte de crear figuras doblando papel se le suele denominar papiroflexia, aunque también es muy habitual llamarlo origami, que es una palabra de origen japonés derivada de las palabras ori (doblar) y kami (papel). De forma similar, el kirigami es el arte de crear figuras recortando papel con tijeras. También es una palabra de origen japonés, que se deriva de kiru (cortar) y kami (papel). Tiene un poco de lo anterior, del origami, ya que generalmente se basa en doblar un papel, que no tiene ninguna marca, de una forma determinada y, una vez doblado, hacer algunos cortes con la tijera. La figura que hemos creado se podrá ver cuando desdoblamos nuevamente el papel.

La segona part de la classe l’hem dedicat al fang. Na Pili m’ha deixat una bata color lila molt divertida per a que no em taqués la roba. És una bata de mestra i gairebé m’he sentit un poquet com si estigués ja a l’aula d’infantil, ha ha!

Na Carmen ens ha tret unes safates que tenien fang en diferents fases de preparació. Una estava plena de fang ja usat però que no estava cuit, de manera que afegint-hi aigua es podia tornar a modelar. La safata que ha tocat a la meva zona tenia fang bastant dur però que ja tenia aigua. De moment, avui hem començat a deixar preparat el fang per a modelar el proper dia. Hem anat agafant trossos i amb les puntes dels dits hem anat fet pressió per a fer-lo tornar més flonjo. La mescla que hem deixat preparada l’hem guardat dins bosses de plàstic per a que no perdi ni aquesta consistència ni la humitat. Clar, no hem pogut evitar començar a jugar amb ell i a fer alguna forma. Jo he aprofitat per fer un soleiet, ha ha! Ha set molt divertit i semblàvem realment nens petits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada